Het gaat om de Arbaeen-pelgrimage die elk jaar in november plaatsvindt van Najaf naar Karbala in Irak, een afstand van tachtig kilometer. Die is binnen de shia-richting van de islam van grote betekenis. Arbaeen is de afsluiting van een jaarlijkse rouwperiode van veertig – in het Arabisch arbaeen – dagen. Het is een evenement ter verering van de kleinzoon van de Profeet, Hoessein ibn Ali. Die werd in 680 bij de Slag van Karbala gedood.
Als goede sjiiet wordt je geacht te voet vanaf je huis te vertrekken. Sommige gelovigen zijn al maanden onderweg, vanuit landen als Afghanistan, India en China. Maar veel mensen lopen alleen wat je het kerntraject zou kunnen noemen: Najaf-Karbala. En dat is dus ook wat de pelgrims uit Nederland doen. Bij iedere stap zullen je duizend zonden worden vergeven.
Vorig jaar deden er volgens het Iraakse Ministerie van Transport 26 miljoen mensen mee. Maar in elk geval 20 miljoen mensen. Arbaeen blijkt vorig jaar de op een na grootste mensenmassa ooit te hebben opgeleverd.
Het idee is van Robbert van Landschot, en samen met Roy Dames zal hij in november 2018 van de pelgrimage een 30-tot 50 minuten documentaire maken. Hierbij zullen een aantal Nederlandse bedevaartgangers gevolgd worden, waar eerder opnames van zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst in Rotterdam in november 2016.
Eerder heeft de maker in samenwerking met Van Landschot de film ‘Afrikaanse Bruid’, http://www.josdriessen.nl/Film%20per%20pagina/Afrikaanse%20bruid.html gemaakt, deze zal in het najaar van 2018 uitkomen.
Bedevaart in Irak
Nicole Schouten zegt
mooie foto. Dat belooft wat voor de hele film.
Roy Dames zegt
ja, wordt goed, wil nog ruim een jaar verder draaien